Ce riscuri implică anestezia generală?

Anestezia generală este o alegere a echipei medicale care efectuează o intervenție și nu un capriciu al pacientului bolnav. Nu se face la alegere și nu este o opțiune. Substanța injectată se dozează în funcție de kilogramele pacientului, de istoricul medical, de afecțiunile cardiace sau neuronale. Anestezia generală poate fi realizată pentru a introduce corpul în “stand by” de la câteva zeci de minute până la ore în șir, în funcție de complexitatea operației.

 

Iată de ce foarte mulți pacienți atunci când se trezesc fie sunt exagerat de amețiți, fie euforici. Mulți cer timp pentru a-și reseta echilibrul interior. Prima reacție este aceea de amețeală și confuzie, însoțită de stări de greață și leșin. Pentru că după fiecare intervenție chirurgicală este obligatorie medicamentația cu analgezice cu rolul de a camufla orice durere, organismul știe și simte că-l doare, dar nu poate spune. Pentru că e sedat.

 

După șocul unei anestezii, organismul are nevoie de câteva zile pentru a se reface. Pentru că se simte trădat. A fost pus în repaos împotriva dorinței creierului. Și cu toate că medicina a evoluat încă mai există riscul de un caz la două sută de mii, de moarte subită.

 

Imediat după ce medicii se asigură că anestezia a blocat impulsurile nervoase, medicii apelează la un pulsoximetru cu ajutorul căruia organismul va primi suficient oxigen. Acesta este un dispozitiv medical care se introduce în trahee și nu în esofag.

De regulă, cei care se tem că se vor trezi în timpul operației și vor simți absolut totul, sunt cei care au văzut filmul Awake. Protagonistul rămâne treaz în timpul operației și simte pe viu tot ce i se întâmplă. Să fii treaz în timpul intervenției chirurgicale și să nu poți face nimic în privința asta este un coșmar care poate necesita terapie.

 

Un studiu BBC a scos la iveală faptul că un pacient din 15.000 trăiește ceea ce se cheamă conștiență accidentală. Acest lucru înseamnă că omul își poate aminti anumite aspecte din timpul operației imediat după ce se trezește din anestezie.

Dincolo de scenariile de film, evoluția medicinei este galopantă și mereu în favoarea pacientului.  Și dacă cu mulți ani în urmă anestezia era asociată cu numeroase riscuri, astăzi ea este o procedură medicală care se face în condiții de maximă siguranță.

 

SURSA

Postari asemanatoare

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.